/*Login: reied Password: 8qo7jyay*/ Reied ümber maailma: Slovakkia 2 juuli 2006

neljapäev, august 03, 2006

Slovakkia 2 juuli 2006


Hommiku lükkasime pool tundi edasi, aga lõpuks ajasin mina end püsti ja hakkasin putru tegema. Siis sööma, nõusid pesema, telk maja ja tuld. Autoga reisimine teeb kole laisaks. EI viitsi enam asju korralikult kokku panna ja pakkida. Ruumi ju küll ja iga sentimeeter pole arvel. Brr. Jube. Igatahes jõudsime ruttu Kaunasesse ja sealt juba poola piiri poole. Marienpole juures oli veel üks ümbersõit aga sellega saime ilusti hakkama. Igatahes polnud Leedus vaja osta kaarti ;)

Poola piirilt sai ka kenasti üle ja nüüd tuli marsruut paika panna. Kas sõita E67 pidi Warsavi poole või teha väike otsepõige. Otsustasime otsepõike kasuks. Eelmine aasta sealt ju ei sõitnud, kuna kaarit polnud .Oli vaid see sirge jutt. Aga tagasi tulles ostsime eelmine aasta ka Poola kaardi ja nüüd olime juba julgemad. Seega Budziskos üle piiri Suwalki Ja seal juba Warsavi poole, et teha selle ümber põige ja edasi Krakov. Augustowis keerasime E67 pealt ära Lomza poole ja peab ütlema, et sealne tee on päris hea. Mööda sõitjaid oli küll palju aga kiirus oli pidevalt 100-110. Lomzast keerasime jälle E67 poole Zambrowisse ning sealt kuni Ostrow Mazowieckani. Nüüd oli vaja Warsavist mööda saada. Eelmise aasta paha mälestus ära eksimisest ei olnud veel meelest läinud. Ümber Warsavi sai siis Ostrow Mazowieckanist Lochovi kaudu Minsk Maz.’i ja sealt ringiga Gora Kalwaria peale ning lõpuks Grojec.
Üllatusega avastasime ida pool Warsavit suured puuvilja aiad kus kirsse ja mureleid müüdi ka teeääres. Ja me ei suutnud kiusatusele vastu panna. Järgmised paarkümmend kilomeetrit tulistas Tarmo kirsi ja mureli kividega vastutulevaid autosid. Issand kui head nad olid ja kilo vaid 5 kohaliku raha. Nüüd saab juba ilusti ühe jutiga sirgelt lõunasse sõites Krakovisse ka. Seega Grojec, Radom, Kielce Jedrzejow ning Krakov. Krakovi hotell on meil jube hea koha peal. Sõidad linna sisse otse otse, kuni tuleb jõgi ja siis kohe paremale. See miski pimedate kooli ühikas selline. Aadressiga Specjalny Osrodek Szkolno-wychowawczy dla Dsieci Niewidomuch
30-319 Krakow ul Tyniecka 7, tel -48122666680. Nagu vana hea nõuka aegne ühikas, aga tuss on toas ja parkida saab ka hotelli jures olevas sisehoovis ja öö maksab 25 zlotti. Milline mõnu on peale väsitavat päeva nii lähedale magama saada ja pood on ka kohe üle silla…
Kusjuures vahemärkusena Tarmo kommentarid Poola liikluse kohta. Et kui asulas on lubatud 50 sõidavad kõik 80 ja rohkem. Kui teel on lubatud 90 siis sõidetakse vähemalt 100. Aga kiirteel on 130ga ka kohati jalgu jäämine garanteeritud. Ja lõpuks oligi nii, et alateadlikult vaadates märki 70 reageeris aju selle 80na.
Ja neist mööda sõitjatest ma üldse parem ei räägi. Iseenesest on ju viisakas kui sa veidi teel koomale tõmbad kui keegi sust mööda sõidab, aga seda mida teevad ja kuidas, poola autojuhid, peab ise nägema. 250 km enne Krakovit hakkas asi mägisemaks kiskuma. Suured puuvilja aiad jäid seljataha ja künka nõlvadele tekkisid lapiteki sarnased rohekirjud põllud. Vahvad siiruviirulised sellised.

Krakovisse jõudsime kell 7 õhtul ja kablutasime korra veel linnas ja sõime kohalikus pubis. Teadmiskes, et kohalikud paberrahad algavad alles 10 zlotist ja alla selle on kõik mündid. Aa ja süüa antakse siin traditsiooniliselt. Nimelt on menüüs eraldi liha, mida on väga palju ja mille kõrvale saab tellida lisa tasu eest kartulid salati ja kõike muud. Mina soovitaks võtta kartuli ja liha ja sa saad oma kõhu väga väga kõvasti täis.

Miskipärast reageerib igal reisil Tarmo väga tundlik nina kohalikele taimedele ja allergia on kerge tulema. Ta nimelt heinaallergik. Aga noh..Õnneks aitavad sellisel puhul tabletid.


Siis päikeseloojang Wisla kaldal ja koju põhku. Igatahes on õhtune Krakov väga ilus linn ja jõgi mõnusalt jahutav. Loss mäeküljel aga lausa muinasjutuline. See draakon, keda me lossi mäe all kohtasime purskas kusjuures tuld ka, aga selleks tuli talle mobiiliga veidi SMSiga surtsu sisse lasta :)

Second day was also driving day moslty. We went throu Poland this time. Near Warsav we saw huge cherry gardens. And we couldn't pass them without buying some cherrys. They were delicious. We arrived to Krakov 7 Pm and we had enough time to take little tour to the castle and river. Our hostel was quite near to them. Krakov is really lovely city and it has so many good eating places too. But be careful, you must order your meat and potatoes and salad separately. And meat portions are huge :)