/*Login: reied Password: 8qo7jyay*/ Reied ümber maailma: Slovakkia 6 juuli 2006

teisipäev, august 08, 2006

Slovakkia 6 juuli 2006


Öösel kell 2.30 oli meil täna äratus. Nimelt oli seltskond maha jääjaid kohale jõudnud ja meil vaja neile õige teeots juhatada kätte. Kuna nendel oli selja taga 15 tundi sõitu oli hommik seekord väga pikk. Tutvustasime olukorda riigis ja elasime olukorda sisse. Siis otsustasime et teeme täna siiski ühe lühikese treti koobastiku Demänovska L’adova jaskyna. Maaaluse jõe poolt uuristatud ja nüüd kohati jääd täis koobastik, kuhu igal täistunnil tehakse trett kohalikus keeles, mis maksab 150 täiskasvanu, 130 tudengitele. Koopani jõudmiseks tuleb kõigepealt ronida mäest 20 mintsa ülesse. Tõus oli seal 90 m. Esimest päeva siin olnud olid esimeses tõusus korraks küll veidi hingetud, aga lubasid järgmiseks korraks juba vormis olla 

Koobast ennast on ju raske kirjeldada. Sõnad ilus, huvitav, kaunis ei kirjelda kuidagi seda, mis tegelikult näha oli. Nii peakski seda ilu kõike ise nägema. Koopast on leitud ka vanu karude konte (12000 aastat vanu), mida kohalikud kunagi daraakonite omaks pidasid. Tuur kestab umbes tunni ja on 800 m pikk. All oli umbes 4 kraadi sooja, aga see ei tähenda, et see soe oleks.

Igatahes kiskus Heidi kindad kätte ja mina kah hea meelega käsi taskust välja ei võtnud. Samas Londoni suvitajast Oss lasi karvaste jalgade ja paljaste varvaste välkudes Marko seljas mööda koobast ja oli väga rahul. Marko pidas ka päris hästi vastu, ning poole koopa pealt vajus väikesesse talveunne. Esimestes koobastes oli näha lihtsat maaaluse koopa ilu ja väheseid stalak ja stalaktiite. Tagumistes koobastes oli ka jääd ning sellest moodustunud kuhilaid.


Päeva lõpuks otsustasime, et Tatralandiasse me ikkagi ei lähe ja vaatame kohaliku järve üle. Nii ilusa vaatega järves pole mina igatahes varem ujunud. Kahel pool mägede siluetid ja vesi mõnusalt soe. Ja perepildi tegime ka Tarmoga. Mina 22 nädalat rase ja tema... Hm seda ei tea keegi, mis temal kõhus on. Aga vorsti ja õlut armastab küll :)

Õhtul poes sai veel kohalike hõrgutisi ja õlut ostetud ja siis koju süüa tegema. Meie rõõmsameelne Hei onu oli ka siin ning tuli nüüd raha kasseerima. Kaasas oli tal suur raamat kohaliku politsei jaoks, kuhu kõigi nimed, sünniajad ja passi andmed kirja pandi. Raamatupidamine olgu ikka korras. Ja nüüd oli sellest heitamisest juba rohkem aru saada. Igatahes on vist lootust saada ploomi veini slibovits.

Hurraaa nad müüvad ka siin Koffolat, kohaliku mõnusat koka moodi jooki. Eestis võiks olla see sarnane Baikali limonadiga.

Today we had to waik up 2.30 at night. because others arrived also. So we greeted them and packed theyr things out and back to sleep. Because they had driven almost 15 hours on a row we woke up quite late. But we decided to go and see something interesting. SO we went to Demänovska L’adova jaskyna. It is cave under the Low Tatra mountains and it is really beautiful. And there are some ice and temperature is about 4 degrees Celsius. Heidis gloves was really good idea and mu pockets were also good place to hide my hands. But Oss was like going on the beach. And he seemed to be satisfied with that. Anyway caves were beautiful and you just have to see them yourself. At teh evening we went to local lake. It is most beautiful lake I have ever swimed. And there we also took our family picture. I woder who is pregnant there. Me and my husband has almost the same size belly now :) And I am 22 weeks pregnant.