/*Login: reied Password: 8qo7jyay*/ Reied ümber maailma: Slovakkia 12 juuli 2006

esmaspäev, august 14, 2006

Slovakkia 12 juuli 2006


Tänane päev andis kinnitust sellest, et eile mäkke minnes tegime õige otsuse. Pilved kogunesid jälle mägede kohale ja kell 12 sadas juba meie kandiski. Igatahes meie päev koosnes täna kahest osast. Kõigepealt käisime kõige kuulsamas koopas Slovakkias. See on peaaegu üle meie õue asuv Demänovska Jaskyna Slobody koobas.

Kui tahate selles koopas näha kõikie mis võimalik on seda võimalik teha vaid 2 korda päevas. Kell 10 ja kell 13 praegusel ajal. Pilet pikale tuurile on tudengitele 200 ja täiskasvanutele 300. Loomulikult on jälle vaja osta parkimise pilet 100 krooni ja fotode tegemise jaoks veel eraldi pilet 200 krooni. Ja muuseas, enamasti kui loodate midagi inglise keeles kuulda, siis siin riigis on selle keelega veel kehvad lood.


Koobas on madalates tatrates ja lubjakivi koobas koos väga paljude stalaktiitide ja stalakmiitidega. Kohati on nad vahvalt värvilised ja moodustavad lehtreid, purikaid, krobulist pinda ja kõike muud huvitavat. Ja kel vähegi võimalik, mina soovitan pikka tuuri, sest siin sügavuses kuulata viini valssi kaja seintel ja nautida neid porgandeid mis laest ripuvad, tasub näha. Ja neid on palju. Jällegi ma kirjeldama ei hakka pikalt ja ütlen vaid, et vaadake ise. Koobas on lahti 9-16 õhtul.

Koopa juurest ostsime ka kohaliku juustu. Neid müüakse patsikeste, tükikeste, ribade, rullide ja kõige muu mõeldava kujul. Ja minu arust on ka need väga väga head.


Koopa juurde minekuks varuge ka ikka vähemalt 15 minutit aega, sest sinna on vaja ronida. Meie jõudsime ilusti hommikuseks ajaks kohale. Pika tuuri pileteid hakati müüma 15 minutit enne tuuri algust ja loomulikult me tahtsime pikka tuuri. See kestab pea 2 tundi ja hõlmab 2000 m koobastes.



Edasi sõitsime Oravsky Podzamokisse, et sealset lossi vaadata. Kusjuures see loss on ka 1922 aasta Bram Stokeri Dracula filmis osalenud. Nimelt ”Nosferatu, the vampire” Siin üks veidi nõudlik turist soovis, et oleks jutt inglise keeles. See vaeseke ei saanud aru, et ega piletimüüjagi ei teadnud inglise keelest mõhkagi. Ja kui tema käest ka küsida inglise keeles 2 piletit, siis ei tasu eeldada inglisekeelset tuuri. Skandaal igatahes oli missugune ja onu vist lausa käis all tädiga riidlemaski veel. Aga loss on pull ja lisaks lossi elule olule näeb seal ka natuke kohaliku elu - olu ja looduslugu. Ikkagi üks Slovakkia vanimaid muuseume. Ja isegi suveniiripoed olid siin kobedad.

Naljakas on Slovakkias see, et eriti suveniiride peale nad ei mõtle. Mõnes kohas müüakse lausa plastmass hiina nänni. Aga siin oli nii maisinukke, kruuse kui ka muud väikevidinat. Ainult putkad olid vaid vist kella 16.30ni lahti ja seega soovitus. Kui näete midagi mis tasuks ostmist, ostke see enne kui lossi lähete. Tagasi tulles ei pruugi putka enam lahti olla. Ja tegelikult saab siin natuke kaubelda ka  Minu eriala alates Egiptuse reisist.


TOdays aim was to visti one of the biggest caves in Slovakkia. Demänovska Jaskyna Slobody is really beautiful and big cave. If you want Englis tour then it is possible to get it 2 a day. at 10 o'clock we went. And you must know also that you should be in parking lot at least half an hour early, because you must climb up to mountain before you can enter the cave.

And this was cave you must see. Big stalakmits and stalaktits and different colors. some are lik carrots some like icea cones. Caves are hig and filled with wonders. IN one room they even played some music. It was really beautiful and we walsed little in the cave with Tarmo.



Next stop was Oravsky castle. It was castle what was used in 1922 year Bram Stoker's Dracula film ”Nosferatu, the vampire”. And I don't understand how they bult this castle on top of that rock. It has 3 levels and all are situated in narrow rock paltoos. This is castle I reccomend to go if you can.