/*Login: reied Password: 8qo7jyay*/ Reied ümber maailma: Slovakkia 15 juuli 2006

teisipäev, august 15, 2006

Slovakkia 15 juuli 2006

Tänane päev oli viimane ümberkaudsete lossidega tutvumise päev. Eesmärgiks Stara Lubovna loss. Ilm oli parajalt ähvardav, nagu viimased päevad siin orus on üldse olnud. Mõlemal pool Tatrates on pilved mägedes kinni ja koati sajab. Aga meil vedas. Stara Lubovna asub Kõrgtatrate piiril idas ja seal oli väga ilus ilm. Esialgu käisime lossi lähedal vabaõhu muuseumis, mis tutvustas kohaliku taluelu. Huvitav oli vaadata neid palkmaju ja nende sisustust. Mõnedesse oli lausa vastava temaatikaga kujundatud toad tehtud. Näiteks sünd, pulmad ja surm. Kõikide kohta oli inglise keelne tekst paberil ning ise majade vahel jalutades sai teksti lugeda ja üle uste kiigata.

Vahepeal istusime keset muuseumi muru maha ja kinnitasime kergelt keha ka. Kaunis vaade lossile ja palkmajakestele oli kena leivakõrvaseks vaatamiseks.


Loss asus natuke kõrgemal künkal ja on jällegi juba üsna vana. Sellise tõelise kesaegse kindluse moodi teine. Tornid ja bastionid kõrgumas ümbruskonna kohal majesteetlikult. Siin lossis lastakse ise ringi vaadata samuti koos inglise keelse paberiga. Natuke lossi ajalugu, kohaliku ajalugu ja mööblit. Mind paelus loomulikult kõige rohkem laual olnud niplispitsi linik . Ja vahelduse mõttes on sellises lossis, kus kellelgi järgi ei pea käima, ka tore olla.

Lossi ja vabaõhu muuseumi piletid muuseas saab koos osta ja maksavad nad 130 SSKd ja lahti on asi 9 kuni 17 õhtul.


Kuna meil jäi peale lossi külastust piisavalt veel aega, otsustasime et käime korra Poolast läbi ja ostame ka teistele lambanahka. 40 zloti eest on kahju lausa nahk tee äärde jätta. Ületasime piiri Piwniczna-Zdroj juures Kõrgetest Tatratest idas. Sealne tee oli suht ekstreemne, kuna osa teest oli sisse langenud ja sõita sai vaid vastassuuna vööndis. Sisselangenud kohad olid küll kohati ilusti märgitud. Igatahes tegime me sel päeval Tatratele ringi peale. Kui olime veidi vingerdanud jõudsime Nowy Targi juures 47 tee peale ja hakkasime lambanahku otsima. Tee äärses linnas oli pea iga 3 ukse peal silt et müüme kasukaid ja nahku ka vist.

Aga ega täpselt aru saanud, kuna kõik oli poola keeles. Aga me olime kindlad, et meie esimene lambanaha ostmise koht on natuke enne Zakopanet ja seega sõitsime edasi. Ühes kohas jäime tee äärde peatuma ja küsisime hindagi, aga 60 zlotti naha eest oli kuidagi palju. Aga ühel momendil me avastasime end juba liiga Zakopanie lähedalt ja otsustasime siiski tagasi pöörata. Et viimasest kohast nahad ära osta. Õnneks nägime tee äääres veel ühte kohta kuhu sisse keerasime. Õhtul kell 6 enam eriti neid müüjaid näha ei olnud ka ja tegelikult jäi meie naha ostmise koht ka ülesse poole Nowy Targi. Igatahes saime väiksema naha 40 zlotiga kätte ja kuigi ostsime kokku 6 nahka ei tulnud kauplemine eriti välja. Nahad käes ja kõik õnnelikud ületasime me juba 3 korda sama piiripunkti. Peaaegu üle päeva käime juba seal. Igatahes sai 5 täiskasvanut ja 1 laps süles piirist siingi kenasti üle ja keegi turvatooli ei nõudnud. Ja nüüd koju ja varakult magama, sest homme on ette nähtud meie viimane üritus mäge vallutada.


Today was last day to visit castles. And we choose Stara Lubovna. There was open air museum and castle. These houses from museum are really different from our Estonian old houses. They seemed to be somehow smaller.

Castle was also quite old and they palyed somekind of play there. People were in costumes and audience were following them around the caslte. But because it was in slovak we didnt understand.

So we skipped that and thought. Why not go to Poland and find some sheep skin there. In poland this kind of fing is really cheep and it is really good to use it in baby bed in cold winter time. And also it is good for yourself sleeping on it. It is sed that it has cureing abilitys. So that day we traveled around high Tatras and we bought some skin alos.